Bâlciul din Dumitrești în anul 1912

De sute de ani la Dumitrești se obișnuiește sau mai bine zis se obișnuia să se țină un bâlci care nu avea asemănare pe valea râmnicului. Fiind centru administrativ pentru toate comunele de pe valea râmnicului, Dumitreștiul era privilegiat în toate privințele. Beneficia de judecătorie, spital, cale ferată și multe altele. În zilele de mare sărbătoare, adică de Sf. Maria când se ținea bâlciul tradițional la Dumitrești, aici veneau personalitati ale judetului (Ramnicu Sarat pe atunci) si multa lume de la munte pana la campie sa-si vanda marfa traditionala.

Cum se desfasura balciul in urma cu o suta de ani? Cine doreste sa stie nu are decat sa citeasca reportajul corespondentului ziarului Dimineata, reportaj publicat in ziar in data de 17 august 1912, adica in urma cu 98 de ani.

Va las pe voi sa faceti o paralela intre ce era atunci si la ce s-a ajuns acum cand de Sf. Maria nu se mai tine traditionalul balci.

Redau mai jos articolul integral asa cum a fost publicat in urma cu 98 de ani

Balciul din Dumitresti

R. Sarat, 17 August.

In toti anii se tine in Dumitresti balciul obisnuit in ziua de 15 August (Sf Maria)

Anul acesta (1912 nr. red.) balciul a fost unul dintre cele mai animate dat fiind munca, bunavointa si priceperea acelora care au facut ca aceasta traditionala zi sa aiba un succes care merita toata atentiunea.

Vom vorbi mai intai despre balciul ce regulat se tine in fiecare an, la aceasta zi in Dumitresti.

Monotonia de care e dominata aceasta comuna in tot timpul anului, a luat astazi locul unei adevarate zile de petrecere, de veselie generala pe care poate niciodata satenii din Dumitresti si din comunele invecinate n-au avut-o.

Portul mocanesc traditional al locuitorilor, amestecat cu acela al targovetilor iti face in primul rand o placere deosebita, gandindu-te ca si azi taranii nostri isi pastreaza portul ca si obiceiurile.

Comerciantii de toata mana veniti din oras , iti atrag atentia, chemandu-te sa cumperi marfurile lor.

Ca in toate ocaziunile de soiul acesta, nu lipsesc panorame, calusei, fotografii “a la minut” etc, etc. Zgomotele produse de aceste distractii te asurzesc.

In tot timpul zilei cat a durat targul a domnit o regula desavarsita, dat fiind inteligenta si capacitatea energicului sef de sectie Alexandru Grigorovici.

Cu ocazia acestei zile au fost si alte distractii, care au atras priivrea si uimirea in special a taranilor veniti in numar mare nu numai din Dumitresti, dar si de prin multe comune din regiunea muntoasa.

D-nii capitan N. Constantinescu, Administratorul plasei si simpaticul proprietar al mosiei Dumitresti, dl. Alexandru Zamfirescu au cautat ca, cu multe sacrificii sa aduca in localitate pe batranul profesor de gimnastica din Iasi dl. V. Negrutzi cu elevii d-sale, spre a da o cat mai mare intensitate unei adevarate serbari ce a avut loc seara in fata cantinei din Chiojdeni aranjata cu cele mai gustoase aperitive de catre dl. N. Poteceanu.

Jocurile de gimnastica reprezentate de elevii d-lui Negrutzi, au atras admiratia tuturor.

La zece si jumatate, seara,reprezentatia luand sfarsit, dl Negrutzi multumind d-lor N Constantinescu, administratorul plasei, Al. Zamfirescu si N. Al. Mironescu, unul dintre cei mai simpatici si mai populari avocati din Ramnicu Sarat, care a avut un rol important in ce priveste organizarea acestei frumoase serbari, pentru initiativa si dragostea ce au avut cu privire la aranjamentul serbarii.

Dl Negrutzi incheindu-si actul domniei sale de multumire , spune ca in lunga sa cariera de profesor de gimnastica, a avut acum pentru prima data fericita ocazie de a da o reprezentatie la o comuna rurala, si, marturiseste ca a ramas emotionat de cultura si primirea binevoitoare a taranilor din Dumitresti, datorita in cea mai mare parte d-lui capitan Constantinescu si vrednicilor fruntasi din sat.

In urma s-a servit la cantina o masa comuna in mijlocul unei vii animatii. Orchestra de sub conducerea artistului Frangulea a marit si mai mult veselia comesenilor.

Cu aceasta ocazie au vorbit domnii capitan N. Constantinescu, N. Al. Mironescu si Al. Zamfirescu, multumind d-lui Negrutzi si elevilor sai pentru reusita deplina a reprezentatiei ce au dat, cat si pentru bunavointa ce au avut de a raspunde apelului ce li s-a facut.

In spatiosul salon al cantinei a fost un prea-furmos bal ce a durat pana in zorii zilei, cand, cu trenul fabricei Gustav Eichler, condus de mecanicul Anton Tarnaveschi, am plecat spre Ramnic dimpreuna cu toate persoanele asistente, ducand cu mine cele mai placute amintiri.

Ascultati HORA LUI SF. ILE  cantata de fanfara lui Cucu

Cucu - Hora lui Sf. Ilie

Accesări: 2474

Comentarii   

#1 chirac 24-03-2010 20:12
Bravo, felicitări. Inedit materialul. Așteptăm și altele. 8)
#2 Tanasescu Ciprian-Gabriel 25-03-2010 12:39
Foarte interesant materialul. Cat priveste faptul ca nu se mai tine balciul de sf. Marie domnule consilier cred ca stii foarte bine care este motivul si raman cu comentariul aici
#3 Auras Stanila 04-04-2010 12:30
Nu stiu care-s motivele care au dus la acest lucru, dar stiu ca asteptam cu inima la gura Balciul de Sf. Ilie si Sf. Marie, era tot ce putea fi mai frumos pe parcursul unui an la Dumitresti. Eu unul am crescut cu balciurile astea si ca mine foarte multi dumitresteni. Pacat mare pacat, pentru motive ... ,, intemeiate'' sa se puna capat unei traditii de sute de ani .
Sa nu uitam domnilor politicieni ca Balciul poate fi si un prilej de campanie electorala, si acolo se pot aduna voturile electorilor !!
#4 iulica 19-09-2011 12:10
Alta e umila mea parere si trbuie sa recunosc ca si eu ca si alti domni,doamne,od inioara copii am crescut cu aceste bilciuri pe care la asteptam cu multa nerabdareEu cred ca tine de educatie,de oamni de valoare de linistea sufleteasca a oamenilor care acum e mult mai zbuciu[censored ] de pe o zi pe alta,din cite stiu si astunci aveau oamenii greutati,muncea u pe mosia boierului omorau paduchii cu muchia sapei pe cite un butuc de vie,in generalerau putini oameni care sa aibe cum sa se descurce fara munca la boier imi povestea bunicu ca pentru un sac de malai muncea 2 luni de vara la ZAMFIRESCU dar asa era atunci insa datinile,bilciu rile destindeau atmosfera acum cine sa mai vina la bilci ?sa vada ce? Tinerii au plecat care au considerat ca nu isi gasesc traiul si locul acolo si nu a interesat pe nimeni sa atraga acesti tineri sa tina un pic de oameni,moralita te ,educatie locuri de munca etc,etc Spital nu este politie din ce in ce mai putina sau deloc needucati si cu multe pacate destui atunci ce pretrentii sa avem daca nu exista nici minimum de cele de trebuinta cu alte cuvinte totul a ramas si va ramine doar o amintire din cauza nepasarii din cauza oamenilor care pe zi ce trece sint din ce in ce mai timorati si cel mai rau este faptul ca odata intrati in starea asta timorata a desnadejdii nu reusesc sa iasa din ia sa miste un pic ideea de viata si altfel de nou de inovatie de zimbet nu de tristete e din ce in ce mai greu sa revenim la acele timpuri cind vedeai oameni veseli oameni cu tangente culturale deosebite care se implicau mai mult in personalitatea comunei,si care avea intodeauna rolul lor de a descreti fruntile oamenilor.Cu mult respect va salut

Pentru a comenta trebuie să vă logați